Bardu kommune har startet opp med siste del i arbeidet med å omadressere matrikkeladresser til offisielle vei- og gateadresser.  I 2015 ble alle matrikkeladresser til boliger langs kommunale veier omadressert. Nye gate / veiadresser erstattet tidligere matrikkeladresser som bygger på gårds- og bruksnummeret.

Omadresseringen gjelder nå i hovedsak kun fritidsboliger i hele Bardu kommune. Antall matrikkeladresser vil være ca. 500 som nå skal registreres med vei / gateadresse med husnummer.

Fritidsboliger i Bardu kommune ligger spredt i hele kommunen og hvor få har direkte tilknytning til offentlig vei. Det er derfor valgt å benytte en områdeadressering hvor større områder blir gitt adressenavn og husnummer tilknyttet dette. For å få en mer nøyaktig stedsangivelse på den enkelte adresse vil det også kunne brukes adressetilleggsnavn og atkomstpunkt for den aktuelle adresse.

Hvorfor offisielle adresser på fritidseiendom? Med stadig mer sentraliserte alarmsentraler kan man ikke lenger forvente lokalkunnskap hos den som tar imot nødtelefonen. Rett som det er oppstår det misforståelser når adressen som oppgis er mangelfull, ikke minst i områder der man fortsatt bare opererer med gårds- og bruksnummer. Adresser som nå tildeles vil være søkbare i kartportaler og navigasjonssystemer. Nødetater vil derfor ha et mye bedre grunnlag for raskt å kunne lokalisere sted for hendelser og med påfølgende utrykninger.

Ved bruk av områdeadressering er det valgt å bruke lokale stedsnavn i kommunen som skal være dekkende for områdene de representerer. Opprettes det eventuelt nye stedsnavn så må disse behandles av stedsnavntjenesten hos Språkrådet og Sametinget. Hvis disse finner skrivemåte på foreslåtte stedsnavn som ikke er i samsvar med skrivemåten i Sentralt stedsnavnregister vil det måtte reises navnesak for å fastslå rett skrivemåte. En slik prosess vil kunne forårsake en noe lengre saksbehandlingstid for adresseringen.

Områdene som skal danne grunnlaget for adressenavn er lagt inn på situasjonskart. Disse viser områdene med navn og matrikkeladresser som brukes i dag.  Situasjonskart kan lastes ned i matrisen nederst på siden.

Før de endelige adressenavnene blir vedtatt skal berørte parter kunne uttale seg. Dette fremgår av Matrikkelovens §21 1. ledd og Matrikkelforskriftens §50 7. ledd. Bardu kommune ber om uttalelser og innspill før endelige adressenavn etableres. Frist for innspill settes til 26. juni

Berørte parter vil etter at adresseringen er foretatt bli underrettet om ny adresse på sin fritidsbolig. Saksframlegg og protokoll fra møte i Plan- teknisk utvalg kan lastes ned her.

Område Område Område
Adresseområder
Altevatnet Nord del 1 Altevatnet Nord del 2 Altevatnet Nord del 3
Altevatnet Nord del 4 Altevatnet Nord del 5 Altevatnet Sør del 1
Altevatnet Sør del 2 Altevatnet Sør del 3 Altevatnet Sør del 4
Altevatnet Sør del 5 Geavdnja Istindlia
Krokstadskaret - Steilia Leinavatn Leirbekkvatnet Leirvassfjell Langvassliveien
Skoelvdalen Slåttmoberget Strømsmovangen Vasskardstien
Sundlifjellet