Matavfall fra husholdning

Mens Miljødirektoratet utreder obligatorisk kildesortering av matavfall både hjemme og på jobben, har allerede EU fått på plass en enighet om at medlemslandene skal utsortere matavfall innen 2023, og Norge vil bli omfattet av dette kravet gjennom vårt EØS-medlemskap. 

Forskriften for avfallskvern i Bardu kommune innbefattes i korthet:
Alle husholdningsabonnenter i Bardu får avfallskvern ved å henvende seg til Steiland miljøstasjon. Denne inngår i avgiften renovasjon husholdning. Monteringen av avfallskvern må den enkelte huseier sørge for, kontakte en rørlegger eller montere selv.

Hvordan fungerer den?

Matavfallet mates ned i kverna sammen med kaldt vann og males raskt opp til en finkornet masse som føres med vannet ut i avløpssystemet. InSinkErator matavfallskverner har ingen skarpe roterende kniver. Den er hovedsakelig basert på slynger som slår/ river i stykker matavfallet. Dette er årsaken til at det ikke lar seg gjøre å kverne plast eller metall. Skulle man være så uheldig at man får slike ting i kvernen likevel, kan de lett taes ut igjen. Les også bruks- og monteringsanvisningen som følger med kvernen.

Vær varsom med

-Fiberrike matrester slik som artisjokk, bananskall og maiskolber bør skjæres eller klippes opp i biter ikke større enn 4-5 cm før de puttes i kvernen, hvis ikke kan fibrene vikle seg rundt rotoren og stanse kvernen. Rått skinn som fiskeskinn eller fleskesvor bør kokes før den kjøres i kvernen, da rått skinn er meget seig og det kan ta urimelig lang tid før det blir oppmalt. Et annet alternativ er å pakke fiskeskinnet eller fleskesvoret inn i avispapir og putte det i mikrobølgeovnen i noen sekunder, for så å kaste hele pakken rett i kverna.  Blåskjell og andre skjelltyper fordi dette males opp til sand og tetter vannlåsen. Store kjøttbein og knokler anbefales heller ikke. Kvernen er ikke konstruert for å håndtere glass, metall, plast etc. Kverner er heller ikke konstruert for å håndtere glass, porselen, metall, plast, gummi, folie, bleier eller stoffrester.

Slakteavfall?

I en bygd der jakt og fiske er utbredt, vil vi få til tider skrott og beinrester. Det skal ikke i restavfall og heller er det ikke alt som kan kvernes opp. Talg fra dyr kan henges ut til fuglene. Slakteavfall fra jakt legges tilbake i naturen på egnet og naturlig sted.

Hva kan males opp?

Du kan male opp alt organisk kjøkkenavfall som matrester, frukt- og grønnsaksrester, rekeskall, fisk- og kyllingbein. Også kaffefilter, tefiltre, tørkepapir og visne blomster går bra.

Slik bruker du kverna

•         Skru på kaldtvannet, halv styrke eller mer. Ikke bruk varmt vann til å male opp matrestene

•         Start kverna og porsjoner det som skal males.

•         Ikke fyll kvernen med matrester før du slår på kvernen.

•         Ikke slå av kvernen før oppmalingen er ferdig. Når de siste matrestene er oppmalt, slår du av kverna.

•         La vannet renne 5-10 sekunder etter at kverna er stoppet. Dette for å skylle ut restene i kverna og for å spyle gjennom rørsystemet.

Problemer med avfallskvernen -  Se informasjon «Hjelp til selvhjelp» før du tar kvernen ut av benken.

Feil med kvernen og reklamasjonsrett gjelder – Kontakt Deponi Steiland.

Feil med kvernen grunnet brukerfeil – Kontakt Deponi Steiland å få ny kvern mot betaling.

Reklamasjonstiden over og du har problemer – du har fortsatt krav på ny kvern da avgiften ligger i gebyret :)

Bedrifter i Bardu får kjøpt avfallskvern ved å henvende seg til Deponi Steiland. De står og fritt til å bruke ekstern leverandør.

Har du som bedrift handlet avfallskvernen eksternt gjelder reklamasjonstiden til den leverandør.

Vi handler våre kverner hos NIBU AS www.nibu.no. Deler, tilbehør og kverner til husholdning/bedrifter. Deler, tilbehør og kverner til storhusholdning.