Kommunale avløpsanlegg

Det finnes åtte avløpsanlegg i Bardu kommune, hvor Panser og Aasland er blant de største. Det største avløpsanlegget i Bardu er anlegget på Setermoen. Dette er et av landets største infiltrasjonsanlegg, godkjent for ca. 9000 personer. «Infiltrasjonsanlegg» vil si at avløpsvannet renses ved at de infiltreres i grunnen. Det er ikke direkte utslipp fra renseanlegget til Barduelva. Det rensede avløpet kommer ut i Barduelva via grunnvannet.

Man finner også avløpsanlegg på Brandegga, Fageråsen, Elvemo, Setervann og Solbu. På disse avløpsanleggene fjernes næringsstoffer og organiske stoffer fra kloakken slik at man på en sikker måte kan slippe det rensede avløpsvannet ut i naturen uten fare for forurensning.

Har du problemer med avløpet ditt?

Beredskapsvakt vann og avløp kan nås på telefon 95756962

Tett kloakk og tilbakeslag

Ved tett kloakk og tilbakeslag, kontakt rørlegger, slamtømmefirma eller kommunen omgående. Hvis tilbakeslaget skyldes tette stikkledninger eller fellesledninger, må du kontakte en rørlegger eller et spylefirma som kan stake eller spyle opp den tette ledningen.

Uansett hva årsaken til tett avløp/kloakk eller tilbakeslag er, meld alltid fra om eventuell skade til forsikringsselskapet ditt.

Vis fettvett

Fett i avløpsrørene er et økende problem. Både private og kommunale avløpsrør kan gå tett hvis matfettet ikke håndteres på riktig måte. I verste fall kan kloakken slå tilbake i rørene og komme inn i kjelleren.

Det hjelper ikke at du bruker varmt vann og såpe når du fjerner fett fra gryter og panner, for fettet vil stivne igjen når det kommer lenger ut i røret og blir kaldt. Det hjelper heller ikke å helle ut fettet i do, for det er akkurat de samme rørene som frakter avløpet videre fra både vasker og toaletter.

Fett og andre matrester holder også liv i alle rottene. Ett rottepar og deres unger kan bli til cirka 1000 nye rotter på ett år. Rotter i avløpsnettet lever utelukkende av fett- og matrester som kastes i avløpet.

Slik kvitter du deg med fettet

Det finnes forskjellige måter å kvitte seg med fettrester, både i førjulsstida og ellers i året:

  • Fettrester etter steking: Tørk alltid fettrester i stekepannen bort med papir etter bruk. Tørkepapiret med fett kaster du i posen for restavfall.  Fet mat som stekes i ovnen, for eksempel juleribbe og kalkun, resulterer i masse flytende fett. La stekebrettet eller formen stå til det blir kaldt. Da vil fettet stivne, og kan lett skrapes av og legges i restavfallet.                                    
  • Flytende matrester: Rester fra supper og gryter som helles i avløpet, er deilig mat for kloakkrottene, i tillegg til at restene kan inneholde mye fett som fester seg på rørveggene. Det beste er å legge flytende matavfall i restavfallsposer sammen med mer tørt restavfall. Knyt godt igjen og bruk en ekstra pose om du er redd for at avfallet skal lekke. Fett i kjeler etter koking av fet mat, for eksempel pinnekjøtt, stivner når det blir avkjølt. Skrap ut fettet og kast det i restavfallet. Bruk tørkepapir for å få med siste rest av fett før du vasker kjelen.              
  • Fett etter baking: Baking hvor det kokes i smult, for eksempel til smultringer, resulterer i en stor rest med matfett i kjelen. Dette fettet stivner når det blir kaldt. Dette kaster du også i restavfallet. Fettet kan også brukes til å lage meiseboller til fuglene. Hell oppi solsikkefrø, havregryn, mandler og hasselnøtter i fettet, og vips har du alle småfuglers favoritt. Hvis du heller det i en melkekartong og lar fettet stivne, kan du skjære hull i sidene og henge ut hele kartongen. Stikk gjerne en pinne gjennom kartongen slik at fuglene har noe å sitte på. 
  • Frityrolje/matolje: Frityrolje stivner hurtigere enn annet fett. Frityrolje kan helles over i en melkekartong, kanne eller flaskeemballasje og leveres på miljøstasjon/gjenvinningsstasjon. Store mengder med matolje kan samles opp i en plastkanne og leveres til gjenvinningsstasjonen.

Her finner du mer info om fettvett.

Dovett

Hår, vaskefiller, kluter, våtservietter, bind, bleier og bomullspinner/q-tips skal ikke i toalettet. Dessverre kommer det ofte slike uønskede produkter i avløpspumpestasjonen. Det setter seg fast og kan føre til kloakkstopp, oversvømmelse eller trøbbel for pumpene som skal lede kloakken til renseanleggene. Hvis vi alle er mer påpasselige med hva vi putter i do, er det avgiftskroner spart.

Les mer om dovett.

Vond lukt fra sluket

Oftest skyldes vond lukt fra sluk at vannlåsen er tom for vann. Hell noen liter vann ned i sluket. Hvis lukten ikke forsvinner, sjekker du luftinntaket/ventilatoren i rommet. Er det tett eller manglende ventilasjon, vil det oppstå problemer med lukt fra sluk/avløp. Ta i så fall kontakt med en rørlegger eller et ventilasjonsfirma (VVS).