En stor takk går til Coop Extra for sponsing av vafler m/tilbehør og frukt til alle elevene. Takk også til resten av næringslivet på Setermoen for flotte premier til denne dagen.

Avdeling rus og psykisk helse skal markere dagen med stand på Domus 11. oktober.

 

Verdensdagen for psykisk helse markeres over hele verden. Dagen skal få oss til å tenke, reflektere og ikke minst ta grep for å fremme god psykisk helse og livsmestring. Det velges ut et tema for hver markering, som skal minne oss på viktigheten av ikke bare god fysisk helse, men og god psykisk helse.

Temaet i år er knyttet til pandemien: Livet under og etter en pandemi. Følg opp!

 Stikkordene er:

  • Vær oppmerksom
  • Vær til stede
  • Følg opp

 Les mer om denne viktige dagen: https://verdensdagen.no/  

 

I forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse passer det fint å minne om de fem hverdagsglederådene som britiske helsemyndigheter utvikla i 2008 og som i dag er blitt tatt i bruk i hele verden. Disse har sprunget ut av forskning på livskvalitet, mestring og psykisk helse og er inspirert av kostholdskampanjen Fem om dagen. Ifølge psykolog livskvalitetsforsker, Ragnhild Bang Nes, kan de fem rådene knyttes direkte opp til økt livskvalitet, og dermed også gi oss økt hverdagsglede. Hun sier i et intervju at hun ikke bruker lykkebegrepet ofte, men at hun bedre liker å forholde seg til hverdagsglede. Grunnen til det er nettopp fordi det kan være lettere for oss å ta tak i nettopp gledene som ligger i hverdagsaktivitetene.

Punktene omfatter følgende: 

  1. Å knytte bånd og ivareta relasjoner. Det handler om å gjøre hyggelige og gode ting med og for andre. Relasjoner kan gjøre deg bedre rustet til å håndtere vanskelige perioder i livet og kan gi deg bedre helse.
  2. Fysisk aktivitet. Å være i aktivitet er en mirakelkur for både helsa og livskvaliteten. Finn en aktivitet som passer din form, interesse og utholdenhet. Det kan være å gå en rolig tur gjennom parken, en digital yogatime eller å løpe maraton. En aktiv kropp styrker den psykiske helsa.
  3. Tilstedeværelse. Det handler om å være oppmerksom og nærværende på det som skjer rundt deg, men også på dine indre erfaringer. Tenk deg om: Når så du sist en film uten å fikle med mobilen? Når spiste du sist frokost uten å oppdatere deg på nyhetene samtidig? Når lekte du sist med barnet ditt uten å fylle hodet med en jobbfloke eller middagsdilemma? Folk er lykkeligere i nuet. Vi er ikke skapt for så mye input og stimuli konstant.
  4. Å lære noe nytt. Læring gir mestring. Det må ikke være et nytt kurs, eller en ny bachelor – men kan være å lære deg den nye hobbyen som du alltid har tenkt til at du har lyst til, bli kjent med en ny forfatter, legge puslespill eller prøve en ny oppskrift. 
  5. Å gi og bidra. Vi er flokkdyr, og en av mange ting som gir oss genuin hverdagsglede, er å gjøre noe for andre. Det resulterer i at du føler deg nyttig. Verdifull. Til hjelp. Det er en god følelse! Ved å gi og bidra bygger man relasjoner, som igjen øker livskvaliteten.