Bardu helsestasjon

Her jobber 5 helsesykepleiere (1 av disse er konstituert og under utdanning) fordelt på 4,8 årsverk. 30 % av disse årsverkene driftes med midler fra Helsedirektoratet. Vi har en miljøterapeut, forebyggende helsearbeid barn og unge 0-20 år og en jordmor som jobber 60 % som kommunejordmor og 40 % beredskap/følgetjeneste. Vi har også en lege og en fysioterapeut som er tilknyttet helsestasjonen. Avdelingsleder er Trude Tønseth Nesholen. 

Tjenester som helsestasjonen leverer:

Helsefremmende og forebyggende arbeid innen

  • helsestasjon 0-5 år
  • skolehelsetjenesten 5-20 år
  • helsestasjon for ungdom (HFU) ungdom 13-25 år
  • svangerskap- og barselomsorgen med følgetjeneste/beredskap
  • flyktningehelsetjeneste til bosatte flyktninger og asylmottaket
  • smittevern – bl.a. vaksinering og oppfølging av smittsomme sykdommer på bestilling fra lege
  • miljørettet helsevern

Formålet med helsestasjons- og skolehelsetjenesten og helsestasjon for ungdom er å fremme psykisk og fysisk helse, fremme gode sosiale og miljømessige forhold, forebygge sykdommer og skader, utjevne sosiale helseforskjeller og forebygge, avdekke og avverge vold, overgrep og omsorgssvikt. Tjenesten skal så tidlig som mulig fange opp barn og unge, gi dem et tilbud og henvise videre ved behov.

Svangerskaps- og barselomsorgen er opptatt av både helsefremmende og sykdomsforebyggende tiltak. Jordmor jobber etter et basisprogram som har som formål å fremme helse og mestring hos den gravide. Programmet skal bidra til å forebygge sykdom og identifisere gravide med behov for utvidet støtte, behandling og hjelp. I barselomsorgen jobber jordmor etter retningslinjer som omfatter den grunnleggende omsorgen og oppfølgingen av barselkvinner og nyfødte barn.

I flyktningehelsetjenesten har vi helsekartlegging og oppfølging av asylsøkere ved mottaket og bosatte flyktninger.

Arbeidsoppgavene på helsestasjonen er mange og varierte. Det omhandler bl.a. konsultasjoner, veiledning, undervisning, gruppevirksomhet, oppfølging og støttesamtaler ift. ulike tema knyttet til fysisk og psykisk helse, tverrfaglig samarbeid rundt brukere, smittevern (vaksineringsarbeid, tuberkulosearbeid, oppfølging ift. andre smittsomme sykdommer) foreldreveiledningskurs, Ungdataundersøkelse og arbeidet rundt det, og miljørettet helsevern.

Brukergruppene på helsestasjonen er barn og unge 0-20 år og deres foresatte, gravide, flyktninger og asylsøkere, og på helsestasjon for ungdom er det tilbud for de mellom 13-25 år.