Det er mange som lurer på hvorfor noen i samme aldersgruppe har fått, og ikke andre. Dette er noe man av personhensyn ikke kan kommentere.
Vaksineringen går dessverre fortsatt sakte, dette handler om tilgangen man har på vaksiner. Det er fortsatt FHI (Folkehelseinstituttet) som avgjør hvor mange doser hver kommune skal få.

I uke 9 får kommunen vaksine fra Astra Zeneca og denne skal – i tråd med nasjonale retningslinjer -  i første omgang tilbys helsepersonell.

Kommunen vil etter hvert få tilgang på flere vaksinedoser fra Astra Zeneca, som man bare skal tilby til personer under 65 år (risikogruppe 5 og lavere). Man vil da oppleve at det vaksineres personer i risikogruppe 5-9 parallelt med personer i risikogruppe 2-4.

Dette skjer pga tilgangen landet har på de ulike vaksinetypene.

 

Det er viktig at alle er tålmodige og venter til kommunen tar kontakt. Alle vil bli kontaktet via sms eller telefon, og vi fortsetter å ta kontakt til vi har fått svar fra den personen vi er ute etter.

For de som har underliggende sykdom eller tilstand, vil fastlegene gjøre en vurdering av hvem som havner i de ulike prioriterte gruppene og man trenger derfor ikke selv ringe for å melde ifra. Alle vil bli kontaktet når det er deres tur.

Det er fint hvis man kan være behjelpelig å spre denne informasjonen til de som ikke selv har tilgang til, eller er komfortabel med bruk av pc og sosiale medier.

Vær på vakt mot vaksinesvindel

Det er mange som venter på å bli kontaktet for å få vaksine mot covid-19. Dette utnyttes av svindlere på ulike måter.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) regner med at svindelforsøkene vil øke i tiden framover. Svindlerne kan ta kontakt via telefonoppringninger, SMS, e-post eller meldinger via sosiale medier. Ofte tilbyr de vaksine mot betaling.

Ulike svindelmetoder:

  • Mange av svindlerne vil trolig tilby tidlig vaksinasjon mot forhåndsbetaling, kanskje forklart med at pasienten må selv dekke en «egenandel». NSM har hørt om tilfeller der innbyggere fikk telefonoppringning som tilsynelatende var fra et privat medisinsk senter eller en kommune, med tilbud om snarlig vaksinasjon, mot forhåndsbetaling.
  • Man må også regne med svindelforsøk som har til hensikt å lure inn skadevare på privat eller arbeidsgivers datautstyr, for eksempel løsepengevirus.
  • Det kan dreie seg om mer «tradisjonelle» motiver som å forsøke å lure til seg bankkontonumre, kredittkortnumre, personalia, helseopplysninger (allergier, sykdommer, mm). Slike opplysninger kan brukes i svindel eller for utpressing av offeret.

Som innbygger i Bardu skal du vite følgende:

  • Det er kun Bardu kommune som kontakter deg for vaksinasjon. Fastlegen vil ikke ta kontakt. Vi kontakter deg via telefon og/eller sms. Vi kontakter deg ikke via e-post eller sosiale medier.
  • Det er gratis å vaksinere seg. Bardu kommune sender derfor ikke ut faktura for vaksinering eller ber om dine bankopplysninger. Blir du kontaktet av noen som utgir seg for å være fra Bardu kommune og krever betaling for vaksinasjon, så er dette svindel. Ikke oppgi sensitiv informasjon slik som bankkonto, kort eller kredittkortnummer.
  • Du kan ikke betale deg fram i køen. Bardu kommune følger FHIs anbefaling om hvem som skal vaksineres først. Blir du kontaktet av noen som sier du kan få vaksinen tidligere ved å betale, så er dette svindel.