• Det viktigste er at alle holder seg hjemme hvis man ikke er frisk, og teste seg så snart som mulig hvis man tror man er smittet med covid-19.
 • Alle må være forberedt på å endre planene for vinterferien dersom det oppstår lokale utbrudd enten der du bor eller der du skal reise. Da vil det kunne komme nye lokale råd og regler å forholde seg til.

For reiser gjelder følgende råd:

 • Vi fraråder å reise til utlandet.
 • Du kan reise på hytta (eid eller leid) eller hotell, men unngå kollektivtransport hvis det er mulig.
 • Hvis du skal bo på hotell, må du være forberedt på å gå i karantene til situasjonen er avklart hvis det blir et smitteutbrudd der. Hold avstand til andre gjester, begrens opphold i fellesarealene og følg hotellets smittevernregler.
 • Det er viktig at du setter deg inn i og følger smittevernreglene som gjelder dit du skal.
 • Samtidig bør personer som reiser til kommuner med mindre strenge tiltak i hovedregel følge anbefalingene som gjelder i kommunen de bor i til vanlig. Hvis det for eksempel i hjemkommunen din er krav om å bruke munnbind, bør du derfor gjøre det i de samme situasjonene også i kommunen du reiser til, selv om de ikke har et tilsvarende krav.

Så lurer nok mange på hvem man kan ha besøk av eller møte:

 • Alle bør redusere antall mennesker man har kontakt med, også i vinterferien. Møt helst andre utendørs, der er smitterisikoen mindre. Hvis noen er i en risikogruppe, bør det tas ekstra hensyn.
 • De nasjonale anbefalingene som gjelder for besøk hjemme, gjelder også ved besøk til for eksempel hytta i vinterferien. Det betyr at det oppfordres til å møte andre utendørs, og ikke ha besøk enn flere enn fem gjester i tillegg til de som er i husstanden din, så lenge du kan holde minst én meters avstand til gjestene til enhver tid. Dersom alle gjestene kommer fra samme husstand, kan man være flere.
 • Begrens overnattingsbesøk. Den nasjonale anbefalingen om antall gjester på besøk og avstand gjelder også for overnatting. Personer fra ulik husstand bør ikke dele soverom. Sørg for god hygiene og godt renhold hvis personer fra ulike husstander må dele bad. Meteren gjelder på hytta også, det begrenser muligheten for overnattingsbesøk for de aller fleste.
 • Husk at det kan være strengere regler og anbefalinger lokalt, så sjekk reglene som gjelder kommunen du skal reise til.

Råd for hva dere bør gjøre når det gjelder handling og aktiviteter:

 • Handle det du trenger på turen i hjemkommunen din før avreise. Hvis du likevel må på butikken der du er på ferie, velg tidspunkter når det er lite folk, og gå helst kun én fra husstanden.
 • Velg helst aktiviteter som foregår utendørs. Ved besøk på alpinanlegg, badeland eller andre steder, må man følge virksomhetene sine smittevernråd.
 • Unngå i størst mulig grad å oppsøke steder der mange er samlet og det ikke er lett å holde avstand, slik som serveringssteder og skistuer.
 • God håndhygiene og avstand til andre gjelder hele tiden.

Utdrag fra Bent Høie sitt innlegg på pressekonferanse 12-02-21

Jeg håper og tror vinterferien i år blir fin – selv om den blir litt annerledes og vi må være ekstra varsomme.

Jeg håper det blir tid til gode samtaler, til å ta vare på hverandre og til å være ute i frisk luft.

Jeg håper alle som har det ekstra tungt, får oppleve at noen ser dem og tar seg tid til en prat.

Jeg håper vi alle klarer å ha øynene oppe for dem som sliter.

Vinterferien i fjor markerte starten på pandemien.

Vi håper vinterferien i år markerer ett steg videre på veien mot slutten.

Sammen har vi klart å holde smitten nede og samfunnet mer åpent enn de fleste andre land.

Vi har kontroll på smittespredningen.

Vi har vaksiner.

Vi er på vei tilbake mot en normal hverdag.

Les mer på regjeringen.no

Bardu kommune ønsker dere en god vinterferie!