De allierte avdelingene som skal delta på Cold Response 22 vil være tungt tilstede i Bardu og Målselv fra januar til april. Selve øvelsen går først av stabelen i midten av mars, og varer til begynnelsen av april. 

De allierte avdelingene i Bardu og Målselv består av opp mot 5000 personer som skal ha hovedbaser på Setermoen, Bardufoss og Skjold. Ut fra hovedbasene vil de øve og trene med andre våpengrener i forsvaret og allierte for øvrig. . av styrker er amerikanere på Setermoen, nederlendere og amerikanere på Bardufoss og briter, tyskere og italienere på Skjold


På Setermoen er det i år for første gang i nyere tid etablert en midlertidig teltleir på Nesmoen, ved siden av Setermoen leir. Leiren gir en ekstra kapasitet på ca 500 sengeplasser. Det har vært et meget godt samarbeid mellom kommunen, Forsvarsbygg og Hæren for å få etablert denne midlertidige leiren sier sjef for Alliert treningssenter, oberstløytnant Per-Erik Bjørnstadbråten. Han håper dette kan bli en mer langsiktig løsning for fasilitering av øving og trening av allierte avdelinger i framtiden. Allierte nasjoner er veldig fornøyd den sentrale beliggenheten i Troms, hva gjelder trenings- og øvingsfelt, og mulighetene for samtrening med Hærens avdelinger.   

 

De allierte har fremlagt meget gode COVID-19 smittevernsplaner hvor de ikke tidligere enn 72 timer før avreise skal avlegge negativ PCR test, etterfulgt av antigen hurtigtest ved avreise fra flyplass. Ikke senere enn 24 timer etter ankomst gjennomføres det en ny hurtigtest. Under oppholdet i Norge vil de gjennomføre hurtigtesting ved symptomer på smitte. Britene gjennomfører også to ukentlige hurtigtester uansett. Amerikanere, nederlendere, tyskere og briter bemanner egne sykestuer med medisinsk personell, og har isolasjons- og karantenefasiliteter for å håndtere eventuelle smittetilfeller. Britene har i tillegg med seg egen PCR testmaskin til Skjold

Ordførerne sier at det ganske snart vil det bli vanlig å møte større mengder norske og utenlandske soldater i butikkene, men dette vil ikke innebære noen økt smitterisiko for befolkningen, nettopp på grunn av alle ekstra smitteverntiltakene som gjelder både for norske og allierte styrker.

 

I Troms og Finnmark og Nordland er det etablert ukentlige møter mellom statsforvalterne, ordførere, kommunenes smittevernsleger, Hæren og Heimevernet hvor COVID-19 situasjonen følges nøye.