Da korona-pandemien skyllet inn over Norge i 2020, var det én gruppe som tidlig ble utpekt til frontlinje-kjemper. Langt de fleste helsestasjoner og helsesykepleiere i landet ble overført fra ordinære arbeidsoppgaver med forebyggende helsearbeid, særlig rettet mot barn og unge, til teste- og smittesporingsteam og etter hvert til vaksinering.

 

Bardu kommune har ikke vært noe unntak i så måte. Gjennom hele pandemien, og også i de periodene hvor det for befolkningen har vært stillere, har helsestasjonen arbeidet i frontlinjen og i kulissene for at konsekvensene av pandemien skulle bli minst mulig for innbyggerne i Bardu.

 

Bardu kommune har lenge ligget på topp i andelen vaksinerte. Dette hadde ikke vært mulig uten helsestasjonens medarbeideres iherdige arbeid for å sette flest mulig stikk, raskest mulig, på en trygg måte. Siden oppstarten er nye grupper kommet til korona-vaksinasjonsprogrammet, og også her har helsestasjonen stilt opp og sørget for at Bardu kommune har gjort sin del av jobben for å ta tilbake en mer eller mindre normal hverdag.

 

Tross et stort pandemifokus de siste par årene, forsvinner ikke helsestasjonens andre oppgaver. Forebyggende helsearbeid, særlig knyttet til barn og unge, kan det ikke tas lett på. Barnevaksinasjonsprogram, vaksinasjoner til voksne og oppfølging av spedbarn og mindre barn går ikke av seg selv, og må også ivaretas. Likeså må helsestasjon for ungdom, som kanskje har slitt enda tyngre enn andre de siste årene. Helsestasjonen representerer en trygg favn for mange av kommunens innbyggere, noe de også har klart på en forbilledlig måte å håndtere tross nye oppgaver og stor usikkerhet.

 

En ting som sannsynligvis har ført til medarbeiderne på helsestasjonen har klart å kombinere krevende oppgaver, høyt press og nye ting, er det gode samholdet de har i avdelingen. Å møte hverandre med positivitet og tro på at «det går bra», har nok vært en viktig suksessfaktor. Dette smitter også over på kolleger, innbyggere og samarbeidsparter, og de vi har spurt forteller at de alltid er hyggelige og imøtekommende, blide og ivaretakende.

 

Gratulerer med årets arbeidsmiljøpris i Bardu kommune!