Kulturpris  5

Hovedutvalget for omsorg og oppvekst har på sitt møte torsdag 28. oktober 2004 tildelt årets kulturpris i Bardu til

Bodil og Ola Haugli

Kulturprisutdelinga vil foregå under Høstkonserten i Setertun søndag 31. oktober 2004. Ordfører Oddvar Bjørnsen vil overrekke kommunen's kulturpris 2004.

I følge vedtekter for Kulturprisen heter det at prisen skal tildeles enkeltpersoner, foreninger eller institusjoner som har gjort en særlig fortjenstfull innsats for kommunens kulturliv, innenfor det utvidete kulturbegrepet.

Kulturprisen består av en gavesjekk på kr 10.000,- og et diplom av Alvin Jensvold.

Begrunnelse fra forslagsstillere:

Bodil og Ola Haugli har vist stor interesse for og arbeidet aktivt med kulturvernet i Bardu i mange år .

  • Bodil og Ola har gjennom flere års innsats opparbeidet seg en stor kompetanse på restaurering og andre fagområder innenfor kulturvernarbeid. De bruker utallige timer til uegennyttig arbeid.
  • Bodil har til nå utgitt 4 slektshistoriske hefter som omfatter flere slekter i Bardu. Bak utgivelsene ligger en arbeidssom og omfattende gransking av slekter i Sør- og Nord-Norge, samt Amerika.
  • Hun er leder for registreringsarbeidet på Wiigen Gaard.
  • Hun har redigert Bardu Histoielags hefte om Oppgangssager i Bardu.
  • Hun har også deltatt aktivt i arbeid med å samle inn materiale til restaureringsarbeidene ved Wiigen Gaard og installasjonene i Vikbekken.
  • Bodil og Ola har også vært drivkraften når det gjelder kartlegging og registrering av gamle Setermoen (Molund og Kirkemoen). Her har de også gitt ut et hefte med bilder. Alt dette er ulønnet arbeid.
  • Olas arbeide er omfattende. Han har en finger med i de fleste restaureringsarbeidene i bygda. Han er dyktig til å grave fram og finne tilbake til det opprinnelige for så å bruke det i restaureringsarbeidet. I -97 tok han ansvaret for Skoelvbrua til tross for at kompetanse på dette område var nesten borte. Kan nevnes spesielt bygningsmassen på Wiigen Gaard og nå er han i gang med prosjektet Vikbekken. Han har tegnet og beregnet alle konstruksjoner. Dette gjelder oppgangssag, kvern og vadmelsstampe, som nå er ferdig og under innkjøring. Etter hvert som arbeidet går fram tar han bilder og video, og han fører notater over alle arbeidsoperasjoner og skal senere lage dokumentasjon over arbeidet. Dette er et verdifullt arbeid for ettertida, og et krav fra Riksantikvaren. At han får lønn for noe av dette arbeidet betyr ikke at det er slutt med gratisarbeid og dugnad. Han utfører like mye ulønnet som lønnet arbeid.

De andre foreslåtte kandidater er:

Familien Turid og Ove Paulsen, Kjell Hovde, Lennart Strømseng, Corinna Louise Stamm, Gråbein 4H, Ola Steingrim Haugli, Ola Steingrim Haugli, Reidar Sæternes og Erling Bjørnsen, Stiftelsen Vikbekken, Ole O Kroken, Hyttestyret i IL Kampen, UL Viking, Rasmus L. Steinfinstad

 

TIDLIGERE PRISVINNERE:

Kulturprisen ble delt ut føreste gang i 1991 og har vært delt ut hvert år til og med 1997. Neste tildeling var i 2000. Kulturprisen vil heretter bli delt ut hvert år.

Gudleiv Øverås (1991), Bodil Nyhus (1992), Roald Utgård (1993), Eivind Steien (1994), Per Årnes (1995), UL Freidig (1996), Inger Livelten (1997), Bardu Musikkforening (2000), Fred Børre Lundberg (2001), Halvor Eggen (2002), Ernst Hansen (2003)