Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
A A A
31. jan. 2021 kl. 21:45

Koronavaksine

Les mer
MOT ungdommer 2017

MOT ungdommer 2017

MOT 20 år i dag 22. februar 2017

Bardu kommune har vært med siden 2009.

MOT 20 år i dag 22. februar 2017 – Bardu kommune har vært med siden 2009.

MOTs stiftere: Atle Vårvik og Johann Olav Koss var de som startet organisasjonen MOT. Her under Idrettsgallaen i 2015, hvor Vårvik vant Idrettsgallaens hederspris.Jubileumsår for organisasjonen MOT:

Har styrket ungdoms MOT i 20 år             

Det startet med en lidenskap for mennesket, og en drøm om styrke ungdoms MOT i 1994. Nå er MOT en viktig ungdoms- og samfunnsbygger, blant annet i Bardu kommune og på Bardu ungdoms skole.

I 20 år har det blitt lagt ned en uvurderlig innsats fra ildsjeler og frivillige hvert eneste år.  

Nå har MOT over 66 000 elever landet over som er en del av MOTs program “Robust ungdom”.

 – MOT arbeider for å skape robuste ungdommer, som inkluderer alle. Vi ønsker å utvikle robuste ungdommer som er sterk i seg selv, men samtidig tror vi også at det har en dobbelteffekt, fordi robuste ungdommer vil enklere klare å inkludere og ta vare på dem rundt seg også. Slik kan vi skape et varmere og tryggere samfunn, sier MOTs stifter Atle Vårvik, som i 1997 stiftet MOT sammen med Johann Olav Koss, Rune Bratseth og Dag Otto Lauritzen.

Hvorfor “MOT”?

Den gang startet det som et kalenderprosjekt, hvor mange kjente personligheter stilte opp for å fronte MOTs budskap om å ha mot til å leve, bry seg og si nei. Det noe originale navnet “MOT” ble valgt fordi det ligger stor styrke i det, ifølge stifteren selv.

– Jeg liker å vise til et sitat fra Aristoteles som sier at “Mot er den viktigste egenskapen et menneske kan ha fordi den er en garanti for de andre egenskapene og verdiene vi ønsker å stå for”, forteller han videre.

MOTs program “Robust ungdom” har ikke endret seg mye siden 1997. Vårvik kan fortelle at dette er noe MOT er veldig stolt over.

 • Ungdommer i dag har kanskje andre utfordringer enn tidligere, men MOT til å leve, MOT til å bry seg og MOT til å si nei er universelle verdier som er like aktuelle i dag som de var for tyve år siden.

MOT i Bardu kommune

Videre vokste organisasjonen seg større, og høsten 1997 ble MOTs program innført ved ungdomsskoler rundt om i Norge. Bardu kommune ble en del av MOT i 2009, og har siden den gang jobbet for å skape et godt skolemiljø hvor ungdom har fått styrke bevissthet og mot - til å leve, til å bry seg og til å si nei.

 • I Bardu har MOT har bidratt til et bedre klassemiljø

 • MOT på Bardu ungdomsskole har virkelig hjulpet til. Besøkene MOT har hatt

        har lagt standarden for alle trinn og hvordan det burde være.

 

I 2013 utdannet Bardu kommune sine første Unge MOT-ledere, som er ungdommer som opptrer som positive kulturbyggere, og som kan utgjøre store forskjeller i sine lokalsamfunn.

 • MOT har betydd utrolig mye for meg, det å komme i åttende klasse og kunne vite det at du kjenner og er trygg på noen som har gått på skolen i to år er utrolig flott.

   

  De neste 20

  Men det er ikke bare i Norge organisasjonen har fått solid rotfeste. De siste årene har MOT etablert seg også utenfor landets grenser i Sør-Afrika, Thailand, Latvia og Danmark, hvor det også jobbes for å utvikle en kultur som byr på mennesker som er robuste, og som gjør andre verdifulle.

  – Det er en stor bekreftelse for MOT at programmet kan overføres til andre land. Skolene der skaper resultater og magiske øyeblikk hver dag, og det viser hvor viktig mot er, uansett hvor man er i verden. MOT skal fortsette å spre seg, og være en viktig ungdoms- og samfunnsbygger de neste 20 årene også, avslutter Vårvik. 

Publisert | Oppdatert 22. februar 2017