Det er store endringer på gang i Bardu kommune nå som prosjekt bredbånd rulles ut til mange nye brukere. Utbygger er i full gang med å koble på brukere, og i skrivende stund kobles det stadig opp nye hjem på fibernettet. Noen av dere er fortsatt utålmodig og stiller spørsmål om hvorfor det ene området og hvorfor ikke det andre. Til det er det bare å si at noen må være først og noen blir sist, og det er nesten helt vilkårlig. Utbyggingen går ikke raskere av at man blir irritert, kanskje til og med ufin overfor utbygger. Det er heller ikke slik at noen «spiser» av midlene fra NKOM, eller at andre går foran, som enkelte har påstått i det siste.

Rådmannen erkjenner at det skulle ha vært sendt ut informasjon om forlengelse av utbyggingsperioden, men det gir likevel ingen rett til ikke å vise folkeskikk overfor utbygger. Skal ikke unnskylde oss, men har lært at det ofte tar litt lengre tid enn planlagt ved ulike utbygginger. Selv ventet jeg i 9 måneder på fiber i Setermoen sentrum. De første 10 er nå på nett, og de neste 17 kommer om litt, og så blir det resten av oss fortløpende. Vi vil innen utgangen av januar 2018, få 200 nye husstander på den digitale motorveien, fiber, som alle vil få en helt ny datahverdag.

Nå gjelder det å glede seg over at prosjektet går fremover, og at stadig nye innbyggere i Bardu kommune får ta del i den nye bredbåndshverdagen. Prosjektet vil gå videre til andre deler av Bardu, og vi har søknad inne hos Troms fylkeskommune og NKOM. Neste del av utbyggingen vil være område 2, Øvre Bardu og Sørdalen. Endelig oppstart vites ikke nå, anbud vil bli lagt ut så snart vi vet finansieringen. Målet er at vi skal komme i gang i 2018, og forhåpentlig har innbyggerne der ny fiber til neste jul.

God jul til alle.

Håvard Gangsås, rådmann