Freidig mannskor_401x267
Foto:Tore Riise/Riisefoto

Torsdag 18.oktober kl 1900 har Setermoen kino og Freidig mannskor i samarbeid med Norges korforbund gleden av å invitere til en av høstens store kinoslagere "For vi er gutta" på Setertun. Det er ikke bare på lerretet det blir mannskor: Freidig mannskor kommer og synger på visningen. 

Forrige gang en slik film gikk på kino i Norge, skapte det en mannskorbølge over hele landet. Den gang het filmen "Heftig og begeistret", og handlet om Berlevåg mannskor. Norges Korforbund håper på at en kinofilm nok en gang skal gi en oppblomstring av kor.

– Mannskor skaper et unikt fellesskap der menn kan treffes. Samtidig er det skrevet utrolig mye flott musikk for mannskor, sier generalsekretær Åsmund Mæhle i Norges Korforbund.

Korforbundet har i år mannskor som et av sine satsningsområder. Det finnes over 250 mannskor rundt i landet, og spesielt i de store byene er interessen for mannskor stigende. I filmen "For vi er gutta" forteller bl.a Dum Dum Boys-vokalist Prepple Houmb om hvordan han fikk med seg noen kompiser og startet Mannskoret. Dokumentarfilmen følger Mannskoret fra Oslo våren 2016, gjennom de siste ukene dirigent Ivar Krogh Hovd levde. Koret har foruten Prepple Houmb, en rekke andre profilerte personer som medlemmer, bl.a andre Geir Schau og Rune Gokstad.

Freidig mannskor ble startet opp i 1922, og holdt det gående til en gang utpå 80-tallet. I 2004 tok Egil Nyhus og Toralf Heimdal initiativet til å restifte koret. Siden da har Freidig mannskor holdt jevnlige konserter mange plasser, og har gledet mangt et hjerte med mannskorsang. Mange husker kanskje spesielt konsertene på Rock&korfestivalen, konserten sammen med selveste Kringkastingsorkesteret i 2014, og den påfølgende NRK-serien "Da KORK kom til bygda".

For vi er gutta_400x225
Foto: Norsk filmdistribusjon/Fuglene AS