På et barseltreff i St.Hans bakken treffer vi en liten gjeng med 2020-baby mødre. Ei er også gravid og har termin i sommer. De har forskjellig bakgrunn, men er medflyttere grunnet forsvaret eller annen jobb, og har alle vokst opp andre plasser i landet. To av mødrene skulle være i 1 år, men har tangert både 3 år og 11 år i Bardu.

Babydamer 1
Fra venstre: Carina Heimdal, Vaiva Deraas Lieblein, Anniken Bjørnvåg og Charlotte Aalmen.

Hva er det som gjør at de blir og trives her?

-Bardu er en trygg plass å bo. Du har alt i nærheten og det er forholdsvis lett å skaffe seg et nettverk, spesielt om du har små barn, sier Charlotte Aalmen. Noen av mødrene har inntrykk av at «alle kjenner alle» i bygda og det bygges gjerne nettverk gjennom barnehage/skolemiljø og idrett. -Jo lengre du bor her, jo flere blir du kjent med, sier Vaiva Deraas Lieblein. Bardusamfunnet er vant til at noen kommer til og andre drar. Forsvaret har en side på nett som heter ‘Seterjentene’ og der får man oppdateringer og kan stille spørsmål som ny innbygger i bygda dersom man har tilknytning til forsvaret.

De synes Bardu kommune har et veldig godt tilbud når det kommer til aktiviteter. Her er det mye for barna og det finnes gode tilbud både innen idrett og kultur. Samtidig er de fleste tilbudene forholdsvis rimelige. Barna kan være med på alt fra turn, svømming, ballidrett og ski til golf, korps, sang, teater og kunstskole.  

De ytrer alle at Bardu kommune er en god plass å vokse og noen av mødrene har også andre barn i barnehage og barneskolealder. -Jeg kjenner foreldre som har barn i flere ulike barnehager i kommunen og har et inntrykk av at det er gode barnehager som folk er fornøyd med, sier Anniken Bjørnvåg. -Det at det bygges ny skole er også veldig bra. Her vil barna få mer plass, bedre innemiljø og det vil gi flere muligheter til variasjon, sier Charlotte, som selv er barneskolelærer. De synes den nye skolen ser flott ut og husker at kommunen tok elevene med i en tegnekonkurranse for å utforme uteplass og lekeapparater til ny-skolen. Dette er jo med på at barna føler et eierskap. Dette er noe de har savnet og vi tror det blir bra for barna å omgi seg i nye omgivelser. Uteområdet og flere lekeapparater vil nok også være med på å skape mindre konflikter mener de.

Håper på flere møteplasser for unge og voksne

Selv savner de møteplasser for de som går hjemme (i permisjon) og for ungdommen. Før hadde vi en møteplass for forsvarsfamilier og de sivile der det var tilrettelagt for barseltreff eller bare en hyggelig prat dersom man gikk hjemme av ulike årsaker. Vi håper en slik plass kommer om ikke så lenge, men er usikker på hvem som kan være med på å opprette noe slikt mtp. lokaler osv, sier Carina. I dag møtes de mest hjemme hos hverandre og noen ganger på cafè, men de håper det kan tilrettelegges for å ha med baby og stellemuligheter på noen av disse plassene. Vi er likevel heldige som har flere ulike cafeer og restauranter i sentrum, de er alle fine plasser og vi anbefaler de som bor i Bardu å bruke disse. Vi har et lokalt næringsliv hvor det virker som eierne brenner for det de jobber med og vi synes det er viktig å støtte opp om disse. I tillegg har vi mange koselige nisjebutikker. Vi blir å savne barneklær-avdelingen i Coopbygget, og håper det er noen som vil åpne en barnebutikk i bygda. Vi har jo lokaler som står tomme om noen vil starte noe eget, sier mødrene med et lite håp i stemmen.

De håper også på et tilbud som en ungdomsklubb eller lignende hvor barn/ungdom fra 5. klasse og oppover kan møtes på ettermiddager og i helger. I tillegg håper de på at skatebanen blir utbedret og at det kanskje kommer opp flere lekeapparater og benker i Kirkeparken.

holtet

Jobbmuligheter og flotte turområder

Vaiva flyttet til Bardu for 3 år siden og sier at hun fikk en jobbmulighet med en gang hun kom hit. -Jeg får brukt kompetansen min og jobber med noe jeg synes er spennende, sier hun og nevner at hun har et veldig godt arbeidsmiljø som skaper trivsel på jobb. Selv om Bardu kommune er en liten plass, dukker det stadig opp nye stillinger, både i kommunen, private bedrifter og i nabokommunene. Det er en fordel at det er så korte avstander.

-I tillegg til at vi trives på jobb og at det er hyggelige folk her, er det særlig turmulighetene som gjør det attraktivt for oss å bo her. Vi har vært mye på tur i nærområdet, men Bardu er også en fantastisk base for turer litt lengre unna eksempelvis til Senja, Tromsø-området, Lyngen, Narvik og Lofoten. Disse mulighetene er med på å gjøre at vi trives og gjør det spennende å bo her, sier Vaiva.

De andre er enige og forteller at her er det mange fine skogs- og fjellturer, skryter av nydelige skiløyper og takker Bardu kommune og Jarle Heimdal for tråkkinga. -Steilia (slalombakken) har blitt veldig bra, og det legges til rette for arrangement, gratis årskort til 4.klassinger, gode priser, damedag og nybegynnerkurs sier Carina Heimlund, som synes alpinklubben har gjort en kjempejobb.  -I Oslo måtte vi kjøre et stykke for å kunne komme til lignende steder, det var heller ikke like lett å gå ut med barna da vi bodde i Oslo, sier Anniken.

BARDU_SUMMER_NLE_040
Fra tomteområdet Øverjordet/ Kirkemo 3 med utsikt ned mot Setermoen sentrum.

Trygg plass å bo

Hun kom tilbake til Bardu i fjor etter å ha kjent på et savn da familien bodde i Oslo. Vi veide opp plusser og minuser, men vi endte med flest punkter på plussiden. Her er det korte avstander, ingen kø, trygghet i trafikken og det er godt å bo sentralt. Ungene kan selv gå til trening, og leke i boligområdene med venner. Vi har vi alt vi trenger her, slik at man i utgangspunktet ikke trenger å kjøre noen plasser. Det er jo ikke så lange avstander hvis man vil til byen heller, og vi har både Tromsø, Finnsnes, Narvik og Harstad ikke langt unna om man vil på shopping i en by.

Anniken og samboeren valgte å kjøpe et hus i Fageråsen. -Det er jo også mange ledige tomter i Bardu hvis man vil bygge selv, og det er jo bra, sier Charlotte, selv om damene synes prisene kunne vært litt lavere. Tre av dem har kjøpt hus og en bor i forsvarsleilighet. Vi har noen bekjente som sier at leiemulighetene gjerne skulle vært bedre, spesielt for enslige. Det er ikke alle som vil kjøpe bolig med en gang de flytter hit.  

De oppfordrer forsvarsfamilier eller andre som finner spennende stillinger i eller utenfor kommunen til å flytte til bygda Bardu – så håper og tror de at nye innbyggere og spesielt barnefamilier vil trives like godt som de gjør!