Visste du at over 70 prosent av jordas overflate er dekket av hav?

Øyvind Lundesgaard og Angelika Renner er havforskere. De arbeider i henholdsvis Norsk Polarinstitutt og Havforskningsinstituttet på Framsenteret i Tromsø.

I sine foredrag vil de blant annet forteller om hvordan det kalde, isdekte havet helt i nord er knyttet sammen med den globale sirkulasjonen i verdenshavene.

Du får også høre om verktøy og metoder forskerne bruker for å studere havet og havisen i Polhavet, og om Norges nye isbrytende forskningsskip, Kronprins Haakon.

Lær mer om kart!

Hvordan arbeider forskere med å lage kart som kan brukes i arealplanlegging? Hvordan ser disse kartene ut? Og hvordan kan de brukes? Det skal Linda Aune-Lundberg fortelle mer om. Hun arbeider som forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi i Tromsø.

Arealplanlegging og samfunnsplanlegging skal ta hensyn til klima gjennom reduksjon av klimagassutslipp og tilpasning til forventede klimaendringer. Dette er lovpålagt. Arealplanlegging skal også bidra til å bevare og styrke naturen, samt sikre et godt oppvekstmiljø og friluftsliv. For å kunne gjøre denne planleggingen trengs det kart. Spør og få svar!

Framsenteret skal bidra med forskning som tar for seg noen av utfordringene der vi bor - i nordområdene. Forskningen skal rettes mot de stadig mer sammensatte utfordringer innen klima og miljø hvor beslutninger i forvaltningen må tas under usikkerhet. Dette vil Helge Markusson fra Framsenteret fortelle mer om. I tillegg vil det bli samtaler med forskerne om hvordan du kan bli forsker, og mulighet for spørsmål. 

Om «Forskerne kommer!»

«Forskerne kommer!» er et formidlingstilbud produsert av Framsenteret i Tromsø. I år samarbeider vi med Havforskningsinstituttet, Norsk Polarinstitutt, Norsk institutt for bioøkonomi, Midt-Troms næringshage, UIT Norges arktiske universitet Harstad, Nord universitet, Stokmarknes og Norges forskningsråd.

I år er det tiende år på rad vi besøker skoler og allment publikum. Vi har møtt over 11000 publikummere i 30 kommuner og tre fylker. «Forskerne kommer!» er en del av de nasjonale Forskningsdagene 2022, og årets tema er «hav». Turnerute 2022:

• 26. september: Finnsnes, Kunnskapsparken

• 26. september: Setermoen, Bardu skole og kulturarena

• 27. september: Stokmarknes, Hurtigrutens hus

• 27. september: Stokmarknes, Hurtigrutemuseet

• 28. september: Harstad, Campus UIT Norges arktiske universitet •

29. september: Tromsø, Framsenteret 

 

Arrangement på Facebook

Kontaktperson

Helge M. Markusson

helge.markusson@framsenteret.no

Tlf: 48091373

Framsenteret