Bardu kommune har siden 2016 hatt konsesjonsavtale med Helsedirektoratet for å gjennomføre akuttmedisinkurs for legevaktsleger og øvrig legevaktpersonell. 

Første kurs ble gjennomført mars 2017 og siden den gang har vi hatt i overkant av 2000 på kurs hos oss. 

Vi har holder kurs i hele landet, men har holdt oss mest i nord. 

Kursene går over to fulle arbeidsdager og her deltar alle som arbeider rundt den akutt syke/skadde pasienten -allmennleger, ambulansepersonell, sykepleiere og helsesekretærer. Vi arbeider i team og målet er at gruppen skal utfylle hverandre med praktiske ferdigheter, kunnskap, erfaring og ikke-tekniske ferdigheter som kommunikasjon, samhandling, ledelse og beslutningstaking. 

Før kurset gjennomgår alle deltakere ett e-læringskurs utviklet av Norsk kompetansesenter for legevakts medisin (NKLM). Dette gjør at vi kan bruke store deler av kurset til praktisk trening hvor deltakerne trener på ferdigheter og utvikler teamet sammen. 

 

Bardu kommune er heldige å ha en fast, dedikert veiledergruppe som jobber i akuttkursene. Disse har lang og bred erfaring innenfor akuttmedisin og pedagogikk. Veilederne arbeider ut fra verktøyene i BEST (bedre systematisk teamtrening). I Norge er det flere som yrkesgrupper innenforjobber utfra BEST modellen både på sykehus og i kommunehelsetjenesten - i kommunehelsetjenesten bruker vi FørsteBEST ( tidligere kommuneBEST). 

Akuttkursene i Bardu kommune er opptatt av at alle som jobber med syke og skadde pasienter skal trene regelmessig og av god kvalitet - og vi har derfor en i vår gruppe som arbeider med en undersøkelse rundt akkurat dette hvor man har fått midler fra Norsk kompetansesenter for distrikts medisin for å gjennomføre denne undersøkelsen. Disse resultatene er vi veldig spente på!

Lokalt så gjennomfører vi førstehjelpskurs for ulike enheter slik at vi får trent hele den akuttmedisinske kjeden - ikke kun de ulike profesjonelle aktørene, men også de som ofte møter den alvorlig syke/skadde person først. Vi er også endel av den lokale kurskomiteen for gjennomføring av lokale kursdager for Trygg akuttmedisin!

FørsteBEST er en nasjonal prosjektgruppe som jobber målrettet for økt samtrening i lokale akuttmedisinske team med fokus på utvikling av lokale fasilitatorer (tilretteleggere av samtrening) og økt samtrening lokalt. Trening av lokale akuttmedisinske team er godt HMS arbeid- det bedrer pasientsikkerhet og øker tryggheten og kompetansen både til hver enkelt i teamet, men ikke minst teamet i sin helhet. 

Ifølge den Nasjonale kvalitetsindikatoren var det kun 19% av sykepleiere/annet helsepersonell og ambulansepersonell som samtrente i sist måling. Vårt engasjement i akuttmedisinkursene, lokale treninger, FørsteBEST og bidrag til å gjennomføre kursdager i Trygg Akuttmedisin ( for hjerneslag, hjerteinfarkt og blodforgiftning) håper vi skal øke disse tallene lokalt. 

Bardu kommune har to ansatte som er med i FørsteBEST- dette har blant annet ført til at det er tatt lokalt initiativ til samtrening på legekontoret!