forbrukerinfo
Forbrukerrådet og Forbrukerinfo over hele landet mottar ofte henvendelser på husleie. Til sammen ble 2538 henvendelser vedrørende husleie registrert i første halvår 2007, og svært ofte er leietakeren den tapende part. Ved å skrive en skikkelig kontrakt og vite litt om oppsigelsesreglene og om depositum kunne mange av problemene vært unngått sier Rita Bjørn ved Servicekontoret.
 
Det finnes to typer husleiekontrakter, de som er oppsigelig og tidsbestemte kontrakter. Dersom man er usikker på om man vil trives, er det best å satse på en kontrakt som kan sies opp. Oppsigelsesfristen kan avtales nokså fritt mellom utleier og leietaker, men dersom ingenting er avtalt er lovens hovedregel tre måneder. En tidsbestemt avtale for eksempel for ett år, er vanskelig å komme ut av før avtaletiden er ute.
 
Utleieren kan derimot kreve depositum som sikkerhet mot skader eller skyldig husleie. Pengene skal settes på sperret konto særskilt for dette formålet. Rentene på depositumet tilfaller leietakeren. Gebyret for opprettelse av en slik konto er det utleier som skal dekke. Når du flytter bør du fylle ut et tilbakeleveringsskjema som sikrer dine rettigheter ved utbetaling av depositum. Kontrakt for leie av bolig og tilbakeleveringsskjema får du hos oss på Servicekontoret i Bardu kommune eller på linken her.
 

 
SKAL DU FLYTTE HJEMMEFRA -   FEM GODE RÅD NÅR DU SKAL LEIE BOLIG
 
 
  1. Skriv kontrakt - bruk standardkontrakt som du får ved å henvende deg til din nærmeste Forbrukerinfo.
 
  1. Gå gjennom boligen sammen med utleier før du flytter inn. Noter ned eventuelle feil og legg ved kontrakten. Er leiligheten møblert, lager dere inventarliste
 
  1. Krever utleier depositum, skal utleier opprette en egen depositumkonto i ditt navn. Kontoen skal være sperret for begge partene
 
  1. Husleien skal være ett beløp - eneste lovlige tillegg er avtale om betaling av strøm.
 
5.      Huseier har ikke adgang til boligen uten at dette varsles på forhånd, unntatt ved krisesituasjoner, f.eks. vannlekkasje.