Barnehagene i Bardu kommune drives etter lov om barnehager m/forskrifter herunder nasjonal rammeplan og forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler m.v.
Lokale styringsdokumenter er vedtekter for barnehagene i Bardu og lokal rammeplan vedtatt av Bardu kommunestyre.

Endringer i barnehageloven barnehageåret 2020/2021:
Stortinget har vedtatt endringer i barnehageloven. Endringene, som skal gjelde fra 1. januar 2021, skal bidra til at: 
• Alle som arbeider i barnehagen, skal melde fra til barnehagens styrer dersom de får mistanke om eller kjennskap til at et barn ikke har et trygt og godt barnehagemiljø
• Alle barnehageeiere skal ha internkontroll med barnehagens virksomhet for å sikre at barnehagen oppfyller kravene i barnehageloven med forskrifter
• Kommunen skal likebehandle kommunale og private barnehager når den utfører oppgaver som barnehagemyndighet
• Utdanningsdirektoratets skal føre tilsyn med økonomiske forhold i private barnehager

Søknadsfrist ved hovedopptak er 1. mars.
Søknad om barnehageplass gjøres elektronisk via link under fanen søknad, endring og svar barnehageplass. Det er mulig å søke på hel eller halv plass. Ved hvert hovedopptak blir antall halvplasser fordelt ut fra behov og situasjonen i den enkelte barnehage. 

Åpningstid/ferie
Barnehagenes åpningstid er kl 0700 til kl 1615. Barnehagene holder stengt  julaften, nyttårsaften, dagene i romjula, samt onsdag før skjærtorsdag. Det er avsatt seks dager pr år til planlegging/kurs for personalet. Disse dagene er også barnehagene stengt. I uke 28,29 og 30har alle barnehagene sommerstengt. Barna skal i løpet av barnehageåret ha fire ukers ferie. 

Foreldrebetaling
Se betalingsregulativ. Det gis 30 % søskenmoderasjon for barn nummer to og 50% for øvrige barn (jfr Forskrift om foreldrebetaling i barnehager fastsatt ved kongelig resolusjon).

Opptak
Opptak til kommunale plasser skjer i henhold til vedtektsfestede opptakskriterier. Etter søknadsfrist 1. mars fordeles søknader til styrerne for vurdering/innstilling. Med utgangspunkt i styrers innstilling, foretar Inntaksutvalget opptak. Utvalget består av enhetsleder skole og barnehage og styrerne i barnehagene. Melding om opptak sendes søkerne umiddelbart - oftest i midten av april. Plass i Bardu kommunes barnehager beholdes til barnet begynner på skolen såfremt barnet er bosatt i kommunen. De som har søknad inne på venteliste inneværende barnehageår trenger ikke å søke på nytt til hovedopptaket for kommende barnehageår. 

Disse må søke til hovedopptaket:
- Barn som ikke har barnehageplass
- Barn som har plass i dag, men ønsker annen type plass eller annen barnehage

Kriterier som må fylles for å ha rett til barnehageplass er (barnehagegarantien):
- Bosatt i Bardu kommune
- Frist for søknad hovedopptak må overholde

- Dersom barnet fyller 1 år i løpet av august det året det søkes om plass, har barnet rett på plass innen utgangen av august. Dersom barnet fyller 1 år i september, oktober eller november det året det søkes om plass, har barnet rett på plass innen utgangen av den måneden barnet ble født. 

Opptak gjennom året.
Det kan søkes om barnehageplass eller endringer gjennom hele året. Søknaden settes da på venteliste, og behandles ved ledige plasser.
Søknader med ønsket oppstart fra nytt kalenderår/1.januar vil bli behandlet i august.

Klageinstans
Ved hovedopptaket har søker innen barnehagegarantien klagerett dersom en ikke får barnehageplass, eller dersom en ikke får innvilget første eller andre prioritet i søknaden. Det er opptaksnemda som er første klageinstans. Dersom klagen ikke tas til følge, kan det klages til kommunens klagenemd som er utvalg for omsorg og oppvekst. Det er tre ukers klagefrist ved avslag på barnehageplass. Søker har rett til å stå på venteliste dersom en ikke får plass eller innvilget første prioritet. 

Oppsigelse
Oppsigelse av barnehageplass gjøres elektronisk ved å logge inn på foresattportalen. Oppsigelsestiden er en måned og gjelder fra den første i påfølgende måned.

 

Nyttige linker
Barnehageloven
Endringslov til barnehageloven
Forskrift om rammeplan
Ofte stilte spørsmål om barnehager