Jønnbrødjern  2004 gave

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det første eksemplar av Bardus eget jønnbrødjern med motiv av jerven. Vist på utstilling i forbindelse med kommunens 150 års jubileum.

 

Jønnbrød  5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Treforma som er laget av Ester Sneve.

 

Med jerven hvor detaljer i mønstret er hentet fra gamle jern i Bardu

 

 

Jan - Kato Utby

Utarbeidelse av treform og mønster

: Ester Sneve

Produksjon:

Oddvar Grasdalsmoen

Rettigheter:

Bardu kommune.

 

Bardu kommune har mottatt de første jønnbrødjerne.  Jønnbrødjernene er allerde solgt i hht bestillingsliste fra kommunens 150 års jubileum i november 2005. Vi har fortsatt mange på lista som ennå ikke har fått jernene sine. Vi kan foreløpig ikke si noe om leveranse for de øvrige jønnbrødjern.

Salgsprisen er kr 1980,- pr. stk inkl. mva.

 

Jønnbrødjern leveres ut mot kontant betaling i skranken på avd.service.

Bardus eget jønnbrødjern

Etter oppdrag fra Bardu kommune avdeling kultur har jeg laget treform for støping av jønnbrødjern i aluminium. Navnet Bardu og jerven skulle være med. For å få med tradisjonsmønster har jeg tillatt meg å studere gamle håndsmidde jern i Bygda. Her har Bardu tradisjoner !

Nesten hver gård i Bardu hadde sitt "jønn" smidd av Iver Olsen Bakken, ( innflytter fra Gudbrandsdalen i 1860 ) Disse jernene var laget med langt skaft, til bruk i grua.

Ester.

Bruksansvisning:

 

 

Før første gangs bruk smøres jernet inn med matolje og pusses ren med en myk klut. De første brødene må kasseres. Mønsterert blir mest tydelig på den siden som du heller røra oppi først. Jønnbrød skal ikke stekes, men tørkes på svak varme slik at de blir flate og sprø.

 150 års jubileet  058

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Åshild Storevik steker smaksprøver i forbindelse med kommunens 150 års jubileum.

 

 

Ide:

Jønnbrø  9

 

 

 

 

 

JØNNBRØDJERN